Städer, platser och aktiviteter i Uganda

Backpacking i Uganda

Ugandas stora fördel som destination är dess kompakta yta och det grönskande landskapet. Den som förväntar sig storslagna safaris och många stora vilda djur blir besviken. Ugandas trumfkort är dock aporna som man lätt kan få syn på. Vill man se gorillor får man vända sig till något företag som arrangerar sådana utflykter.

Visum till Uganda

Vid ankomst kan du skaffa ett visum för runt 50 USD, men de flesta gränsövergångarna (inkl. flygplatsen) accepterar även Euro och brittiska pund. Visumet består vanligtvis av en liten stämpel i passet. Som UE-medborgare är det inga problem att få visum till Uganda, men personer som är medborgare av utvecklingsländer kan få problem. För att få visum krävs att man har ett intyg om att man vaccinerat sig mot Gula febern, men enligt flera källor kontrolleras detta aldrig. Speciellt inte på flygplatsen.

Pengar och priser

I Ugandas större städer finns det gott om uttagsautomater. Det är dock inte alla som fungerar med internationella bankkort, men många gör det. Uttagsautomater är det lättaste sättet att få ut pengar. Inga uttagsautomater lämnar ut US dollar som bl.a. används vid prissättning av inträden till nationalparker, utflykter och aktiviteter. Omvandling av dessa priser i dollar (USD) till Ugandiska Shilling (UGX) sker till en betydligt sämre växlingskurs. Att ha gott om dollar kan vara en god idé. I huvudstaden Kampala finnns många bra växlingskontor som växlar till många av världens stora valutor. Detta görs dessutom för överkomliga avgifter. Utanför Kampala kan det dock vara mycket svårt att hitta hitta bra växlingskontor som har öppet utanför kontorstid.

Priserna i Uganda är aningen högre än i Kenya eller Tanzania. Här kan man räkna med att göra av med 15-25 US dollar per dag. Ska man däremot unna sig diverse attraktioner kan man räkna med att det kostar över 100 dollar per dag. Murchison Falls nationalpark (US$100+/dag), Nile-rafting (US$120+/dag).

Förflytta dig

Trots att bensinen och dieseln är oväntat dyr här är lokaltrafiken förtfarande prisvärd, men innebär även mycket trängsel. Bussar finns utmed alla större vägar. Många turer har bussar med bestämda hållplatser. Utöver detta kryllar det av minibussar på dessa huvudvägar, och de stannar ungefär varje 800 meter och plockar upp passagerare, kycklingar och bagage. Kom ihåg att hur full minibussen än är så fiinns det alltid plats för en till person. Dessa transporter kan dock inte ta dig till de flesta nationnalparkerna, då krävs att du beställer en paketresa eller hyr eget färdmedel. Cykel- och motorcykeltaxi är användbara färdmedel för kortare sträckor.

Båtar förbinder Port Bell, Kansenyi och Masaka med ön Ssese i Victoriasjön.

Boende

På alla populära platser för backpackers, t.ex. Jinga, Kampala, Murchison Falls, Ssese Islands eller Lake Bunyonyi, finns det åtminstone ett eller flera backpackerställen att bo på. På dessa ställen kan man arrangera utflykter eller få svar på sina frågor om allt möjligt. En god idé kan vara att bo i en sovsal där du träffar andra backpackers för att få tips inför den fortsatta resan.

Utanför de populäre turistområdena finns det en hel del bra vandrarhem och liknande att bo på, men givetvis också några riktigt dåliga hak. I Uganda finns det massor av utlandsägda vandrarhem som alltid håller god standard, men sällan för en billig peng. I stort sett alla rum har myggnät, men varmvatten är en sällsynthet.

Mat

Kyckling, get och ibland fisk är vanliga ingredienser i maträtter här. Till detta äter man vanligtvis ris eller potatis (som alltid kallas "Irish potatoes"). Alla större städer har åtminstone en västinriktad restaurang med rätter man känner igen. Det lokala ölet är billigt och överraskande starkt.

Internet

Att få tillgång till Internet är inte alltför svårt, men hastigheten är vanligtvis mycket långsam. Även i de större städerna är det svårt att komma åt en uppkoppling som är snabb nog för att på ett behagligt sätt använda nätet.