Städer, platser och aktiviteter i Kenya

Kenya

Strand i Kenya

Kenya har fått sitt namn från den utslocknade vulkanen Mount Kenya som är landets högsta berg. Kenya gränsar bl.a. till Somalia, Etiopien, Uganda och Tanzania. Landskapet är omväxlande och Afrikas stora dalsänka, Östafrikanska gravsänkesystemet skär genom landet i nord- sydlig riktning. Längsmed sänkan ligger flera sjöar och slocknade vulkaner. Från kusten vid Indiska oceanen i öster stiger landet till en högplatå som kallas Vita högländerna. Huvudstaden Nairobi ligger mellan den tempererade högplatån och de sydliga savannerna.

Infrastruktur

Två viktiga afrikanska vägar går genom Kenya; Huvudväg 4 som går mellan Kairo och Kapstaden, och huvudväg 8 mellan Lagos och Mombasa. Transporter på väg sker till största del med buss och matatu (minibuss-taxi).

Landet har två internationella flygplatser. Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi och Moi International Airport i Mombasa. Därifrån kan du flyga till Bryssel, Amsterdam, Zürich samt flera andra europeiska städer. Vill du resa till Barcelona härifrån får du byta flyg i Zürich.

Hamnen i Mombasa (Kilindini hamn) är den största i östafrika. Det finns också en insjöhamn i Kisumu vid Victoriasjön.

Järnvägar är sällsynta i Kenya. Den ugandiska järnvägen byggdes av kolonisatörerna för att frakta naturtillgångar till från dagens Uganda till hamnen i Mombasa. Den används numera för persontrafik, inte minst mellan Nairobi och Mombasa.

Musik

Det finns många källor till den kenyanska musiken. Flera av nomadstammarna i regionen har en tradition i sånger och vers, speciellt bland de Maa-språkiga grupperna. Sång på Maa har alltid spelat en stor roll i ceremonier, och gör det än i dag. En av de mest kända Maasai-sångerna är Engilakinoto, som sjungs efter lyckade lejonjakter. En starkt rytmisk vers ackompanjeras av en spektakulär dans där jägarna visar sin styrka genom att hoppa väldigt högt.

På andra platser är bruket av trumma utbrett. Ordet Ngoma (som betyder just trumma) används fortfarande för att beskriva de flesta former av traditionell musik och dans. Luhya i västra Kenya utvecklade en mycket konstig dansstil som kallas Sikuti (som är det lokala namnet på en trumma). Denna extremt energiska dans dansas vanligtvis i par, och ackompanjeras av en flera trummor, bjällror, horn och flöjter.