Städer, platser och aktiviteter i Malawi

Backpacking i Malawi

Väg i Malawi

Malawisjön är en självklar höjdpunkt för backpackers i Malawi. Här kan man snorkla, lära sig dyka eller helt enkelt bara koppla av vid platser som Nkhata Bay eller Cape Maclear. I Mulanje, Nyika NP och Vwaza Marsh Reserve kan du även hitta billiga guidade vandringar. Det tråkigaste med Malawi är den extrema fattigdomen. Backpacking i Malawi är torts allt starkt rekommenderat.

Visum till Malawi

Som EU-medborgare behöver man inget visum för att resa in i Malawi.

Pengar och priser

Malawi är ett väldigt billigt land och du kan klara dig på 10-20 dollar per dag. Priserna i Lilongwe och vid Malawisjön är generellt högre.

Utanför Lilongwe och Blantyre finns det inga uttagsautomater, och bankerna stänger ofta redan kl. 13.00. Amerikansk dollar funkar alltid, liksom Rand. I Nkhata Bay finns ett växlingskontor.

Förflytta dig

Statliga bussar ska egentligen gå enligt tidtabell men dyker sällan upp på utsatt tid. De är väldigt långsamma men mer rymliga än andra fyrhjuliga alternativ. Det andra färdmedlet är minibussar som är det dyraste men mest praktiska. De lämnar bussterminalen när de är fullsatta. det kan bli väldigt trångt i minibussarna, och en stor väska gör inte saken bättre. Det kan då vara en god idé att köpa biljetter för två sittplatser.

Eftersom minibussarna börjar sin resa fulla kan de ofta inte plocka upp passagerare utmed vägen. Då återstår bara att lifta, och räkna med att betala för resan. Lifta bara dagdit när det är ljust ute.

På Malawisjön går Ilala Ferry som en gång i veckan åker fram och tillbaka. Även färjan är långsam och det kan bli smått långtråkigt efter andra dagen. Komfort, säkerhet och stillhet är också tveksamma även på första klass-däcket. En första klass-hytt är okej, men sällan en billig affär. Andra klass är för de modiga. Vakta dina saker noga under båtturen.

Faror

För inte länge sedan ansågs Malawi vara det säkraste resmålet i regionen. detta gäller tyvärr inte längre. Det kan inte jämföras med Nairobi, som anses vara värre. Som turist bör man helt enkelt vara på sin vakt för att undvika stöld eller rån. Backpacking innebär att man ofta har alla sina tillhörigheter i en enda väska. Det kan både vara smidigt för dig och för tjuven.

Boende (backpacking)

Utanför populära resmål och turistorter är rummen extremt billiga. Rumspriserna på vandrarhemmen i de populära turistorterna är dyra med Malawiska mått mätt. Det finns dock alltid billigare alternativ även där.

Mat och Internet

Mycket begränsad tillgång till Internet, det är i stort sett bara Lilongwe och Blantyre som du kan koppla upp dig. Även där är utbudet mycket begränsat.

Generellt mycket begränsade valmöjligheter vad gäller mat, undantaget städer och resmål vid sjön där du hittar i stort sett vilken sorts mat som helst.

Hoppas du får en trevlig backpacking i Malawi.