Städer, platser och aktiviteter i Kenya

Backpacking i Kenya

Ryggsäcksresenär

Kenya är ett fantastiskt land för backpacking. Många avråder från att besöka Nairobi p.g.a. den höga kriminaliteten med hög risk att bli rånad. Fattigdomen är utbredd i Nairobis utkanter, men stadens centrum ser i stort sett ut som en amerikansk storstad med skyskrapor. Härifrån behöver man ofta anlita särskild transport vid besök till nationalparker. Trots de negativa faktorerna som nämns är Nairobi en stor upplevelse. Många problem kan undvikas om man planerar, är försiktig och vaksam.

Visum till Kenya

För att resa in i Kenya behövs visum, och det får man vid gränsen eller på flygplatsen. Ett visum till Kenya kostar för tillfället (2010-05-03) 50 US$. Se till att du har Dollar eller Euro i kontanter med dig. Du måste också ha ett pass som är giltigt 6 månader efter den den dag du planerar att resa hem.

Väder och klimat

Generellt är det varmt i Kenya, men inåt landet (bl.a. Nairobi) som ligger på högre höjd kan det bli ganska kallt på nätterna. Se till att packa ner en varm tröja och ha med dig en varm sovsäck.

Pengar och priser

I Kenya klarar du dig på ungefär 20-30 Dollar om dagen vid backpacking-förhållanden. Då är inte utflykter som safari inräknat. I de större städerna finns uttagsautomater som tar VISA-kort, Mastercard fungerar inte i alla automater. Resecheckar är säkrare än kontanter men kan vara svåra att lösa in. Använder du kontanter så bör du inte resa runt med mer är du behöver de närmaste dagarna, ta istället regelbundet ut mindre summor vid uttagsautomater.

Förflytta dig

Vägarna i Kenya är flitigt trafikerade av matatus (minibuss-taxi) som snabbt förflyttar dig kortare sträckor. Dessa texibilar har under senare år blivit betydligt säkrare efter att man infört striktare regler. Långfärdsbussar tar dig mellan de olika städerna till ett relativt billigt pris. Tågpriserna däremot, hålls uppe p.g.a. att de används främst av turister. Detta gör att den populära sträckan mellan Nairobi och Mombasa är förhållandevis dyr.

Faror

Det är svårt att överskatta risken att bli rånad, bestulen eller lurad i Nairobi. Risken är extra stor om du inte är på din vakt, eller verkar lite vilsen. Generellt är busstationer och liknande livliga platser med mycket folk populära mål för ficktjuvar. Men du kommer långt med sunt förnuft, försiktighet och lite tur. Backpacking innebär att man ofta har alla sina tillhörigheter i en och samma väska. Det kan både vara smidigt för dig och för tjuven eller rånaren.

I Kenya är det förbjudet att röka tobak på allmän plats. Har du otur och blir tagen av polis kan det bli dryga böter, du kan t.o.m. bli tvungen att muta dig fri.

Boende (backpacking)

I de flesta städer finns det ett brett utbud av hotell och vandrarhem. Priserna ligger på ofta under 10 dollar/natt för standardrum, och 20 dollar för de som är avsevärt finare. Hotell med europeisk standard hittar man i Nairobi och turistorterna vid kusten. Dessa ligger dock mycket över den prisnivå backpackern kan tänka sig att betala. Räkna med att priserna på dessa ställen är i klass med fyrstjärniga europeiska hotell, om inte dyrare. Backpacking behöver inte alltid vara ett billigt alternativ.

Varmvatten ingår oftast inte på de billiga hotellen och vandrarhemmen i Nairobi samt vid kusten. Bor du däremot ute på landsbygden i någon nationalpark eller safaripark så är det däremot vanligare med varmvatten i stugorna. Detta gäller även de billigare utflyktsmålen, något som passar den sparsamme backpacking-resenären.

Planerar du att besöka Mombasa rekommenderas vandrarhemmet Mombasa Backpackers.

Mat och Internet

I Nairobi är det relativt lätt att få tillgång till Internet, likaså i övriga utvecklade delar av landet. Uppkopplingen är dock oftast väldigt långsam.

På de arrangerade utflykterna är maten ofta väldigt bra. Även i städerna är maten bra, och i storstäderna hittar man väldigt bra indisk mat.

Hoppas du får en trevlig backpacking i Kenya.