Städer, platser och aktiviteter i Kenya

Nairobi, Kenyas huvudstad

Centrala Nairobi

Nairobi är Kenyas huvudstad och största stad med ca: 3 miljoner invånare. Staden ligger 1 700 meter över havet på det Östafrikanska gravsänkesystemet. Inom stadsgränsen ligger ett viltreservat, Nairobi nationalpark.

Nairobi grundades 1899 i samband med bygget av Ugandiska järnvägen från kuststaden Mombasa till Uganda i väster. 1907 blev Nairobi huvudstad i Brittiska Östafrika och sedan självständigheten 1963 är den även huvudstad i det självständiga Kenya.

Turism

Även om Nairobi inte är ett huvudresemål finns här flera turistattraktioner. Den mest kända är Nairobi nationalpark. Det är den enda nationalparken som gränsar till en huvudstad, eller stad av liknande storlek. I parken finns bland annat lejon och giraffer. Nairobi har också fler fågelarter än någon annan huvudstad i världen.

I staden finns flera museer, däribland Nairobi järnvägsmuseum och Kenyas nationalmuseum som har kompletta kvarlevor av en Homo erectus-pojke.

Några av hotellen i staden är Panari Hotel, Hilton, Grand Regency och Norfolk Hotel. Det sistnämnda är det äldsta hotellet i staden som fortfarande är verksamt. I Nairobi finns också den största isbanan i Afrika, Panari Sky Centre. Isbanan täcker 15 000 m² och har plats för 200 personer.

Den som blir sugen på snabbmat från McDonald's har långt att åka. Den närmaste restaurangen finns i Sydafrika några hundra mil söderut. I Nairobi finns det dock i övrigt ett brett utbud av restauranger med mat från stora delar av världen.

Transport och kollektivtrafik

Den främsta flygplatsen i Nairobi är Jomo Kenyatta International Airport. Det är den största flygplatsen i regionen och betjänade 4 miljoner passagerare 2004. Denna flygplats är ofta det första stoppet för turister som besöker Kenya eller Kilimanjaro i Tanzania.

Wilson Airport är en liten men livligt trafikerad flygplats väster om Nairobi. Den betjänar små flygplan som främst går i inrikestrafik. Eastleigh Airport var ursprungsbanan under tiden före jetflygplanen. Den användes till mellanlandningar för 1930- och 1940-talets brittiska passagerar- och posttrafik från Southampton till Kapstaden. Denna flygrutt trafikerades av flygbåtar mellan Storbritannien och Kisumu och därefter av flygplan.

Matatu (privatägda minibussar) är den populäraste formen av lokal transport och tar upp till 14 passagerare. År 2004 gick en lag igenom att alla matatus måste ha säkerhetsbälten, hastighetsbegränsning, och vara vitmålade med gula band runtom. Detta innebar en kraftig standardisering av den tidigare vildvuxna matatuflottan. Många dödsfall inträffar dock fortfarande på grund av farlig körning och överlastade bussar.

Nairobi grundades som en järnvägsstad, och Kenya Railways Corporations (KRC) huvudkvarter ligger fortfarande kvar nära stadens centrum. Ugandiska järnvägens linjer går genom Nairobi på vägen till Mombasa eller andra orter i centrala Kenya. Linjen till Kampala är dock inte i bruk nu för tiden. Huvudanvändningen är godstrafik, men vanliga nattåg sammankopplar Mombasa, Nairobi och Kisumu. Ett antal morgon- och kvällspendeltåg sammankopplar stadens centrum med förorterna. Utöver detta har staden ingen annan rälsbunden kollektivtrafik.