Städer, platser och aktiviteter i Kenya

Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg

Mount Kenya

Mount Kenya är med sina 5 199 meter över havet det högsta berget i Kenya, och det näst högsta i Afrika. Kilimanjaro i Tanzania är högre. Mount Kenya är beläget i landets centrala del, strax söder om ekvatorn, ungefär 170 kilometer nordost om Nairobi. Vid klart väder kan Mount Kenya kan ses från Nairobi och det har även gett landet dess namn.

Mount Kenya är en slocknad vulkan som skapades ungefär tre miljoner år efter att östafrikanska gravsänkesystemet bildats. För några tusen år sedan var toppen täckt av en glaciär. Denna har gjort att sluttningarna av Mount Kenya är väldigt eroderade och har flera dalar som strålar ut från bergets topp. Nuförtiden finns det 11 små glaciärer i toppområdet som dock håller på att försvinna. Berget är en viktig vattenkälla för stora delar av Kenya.

Vulkanen har länge varit helig för kikuyu-, meru- och embufolk, som haft sina hemländer runt berget. Berget tros av massajer vara guden Ngais hem.

1849 upptäcktes vulkanen av européer då missionären Johann Ludwig Krapf såg berget. Vetenskapsmän runt om i världen ställde sig tvivlande och var länge skeptiska till hans rapport om snö så nära ekvatorn. Att Mount Kenya fanns blev dock bekräftat 1883 och vulkanen blev undersökt för första gången under 1887. Mount Kenya bestegs slutligen 1899 av en klättringsexpedition ledd av Halford John Mackinder. Nuförtiden finns det många vandrings- och klättringsleder uppför berget. Det finns även bandas, raststugor, på bergets sluttningar.