Städer, platser och aktiviteter i Tanzania

Zanzibar, ön utanför Tanzaninas kust

Zanzibar

Zanzibar är en ö som ligger precis utanför Tanzanias kust som är fem gånger så stor som medelhavsön Malta. Även huvudstaden på ön heter Zanzibar. På Swahili heter ön Unguja. Zanzibar är en delvis självstyrande region som tillsammans med fastlandsdelen Tanganyika bildar nationen Tanzania. Regionen Zanzibar inkluderar öarna Zanzibar och Pemba samt några småöar. Dessa öar är i sin tur en del av de historiska s.k. Kryddöarna, vilka även omfattar den sydligare ön Mafia. Denna grupp av öar har en lång historia som handelsnation i Indiska Oceanen.

Zanzibars stenstad

Zanzibars stenstad är en del av staden Zanzibar som år 2000 upptogs på UNESCO:s världsarvslista då den är ett utmärkt exempel på en swahilisk handelsstad på den afrikanska östkusten. Den visar på ett årtusende av kulturella influenser från det afrikanska, indiska, europeiska, men främst det arabiska kulturarvet. De flesta av byggnaderna i staden är från mitten av 1800-talet.

Zanzibar har stor symbolisk betydelse eftersom det var en av Östafrikas största slavmarknader, men även bas för slaverimotståndare såsom David Livingstone.

Rockgruppen Queens sångare, Freddie Mercury, föddes i Zanzibars stenstad.