Städer, platser och aktiviteter i Tanzania

Backpacking i Tanzania

Väg i Tanzania

Många av Tanzanias populära resmål kryllar av turister och är därför väldigt dyra för att vara Afrika, men trots det mycket imponerande. Tanzania är ändå ett relativt ovanligt turistland och perfekt för backpacking.

Turisttäta platser är Zanzibar, Moshi (Kilimanjaro) och Arusha (Northern safari circuit). Kommer man utanför de populärare turistmålen blir både vägarna och möjligheten att kommunicera på engelska allt sämre.

Visum till Tanzania

Det verkas som att Tanzania inte har något visumkrav för medborgare från de skandinaviska länderna. Kommer man in i landet via någon av de större gränsövergångarna kan man dock ordna visum för ungefär 50 dollar. Visument gäller då vanligtvis i tre månader.

Pengar och priser

Tanzania är lite dyrare än de andra länderna i Östafrika. Räkna med att du spenderar 30-35 dollar om dagen för mat och boende. Besöker du Zanzibar kan du räkna med ytterligare lite högre priser, och eventuella aktiviteter kan lätt belasta din budget.

I Tanzania hittar du endast uttagsautomater i större städer eller turistorter. Barclays Bank har flera kontor i Tanzania (i Arusha, Dar es-Salaam och Zanzibar) där det finns uttagsautomater som accepterar de flesta internationella kontokorten. Amerikanska Dollar och Tanzania Shilling fungerar bra att betala med.

Förflytta dig

Efter det senaste valet i Tanzania har den nuvarande regeringen spenderat mycket pengar på vägarna i landet. Vägen mellan Dar es-Salaam och Morogoro har förbättrats avsevärt de senaste åren. Även på vägen mellan Dar es-Salaam och Arusha visas tecken på upprustning, men så länge de inte har kommit igång är det inte säkert att någon upprustning kommer ske. Denna väg blir smalare och smalare vilket gör resorna till en smärre skräckupplevelse.

Åker man buss bör man välja ett väl ansett bussbolag. Många bussar är väldigt gamla och kör på tok för fort. Royal Coach är det bästa bussbolaget som trafikerar sträckan Dar es-Salaam - Arusha. Det är ett nytt företag med nya bussar som kör i 80 km/h. Scandinavia Coach Line är ett bra val för resor överallt i Tanzania. Dar es-Salaam Express har nyligen köpt helt nya bussar och kör många avgångar varje dag.

I Tanzania finns det två tågbolag, TAZARA och Tanzania Railway Corp. TAZARA är trevligare och mycket säkert. Tågen går dock bara från Dar es-Salaam och söderut mot Mbeya och vidare in i grannlander Zambia.

Faror

Rån är egentligen bara ett problem efter mörkrets infall i Dar es-Salaam och Bagamoyo. Försök komma dit innan det blir kväll. Småbrott och lurendrejeri verkar följa turiststråken, däribland Zanzibar. Många turister verkar slappna av eftersom de antalgigen känner sig lite säkrare bland andra turister vid popilära turistmål. Överlag är kriminalitet inget problem i Tanzania, och ofta är det dem som är de mest ouppmärksamma och nonchalanta som råkar ut för något. Eftersom Backpacking ofta innebär att man har alla sina tillhörigheter samlade på ett ställe är det extra viktigt att inte vli av med den enda väska man har med sig.

Boende (backpacking)

Boende är normalt inget problem någonstans i Tanzania. Normalpriset för ett dubbelrum ligger på 10-15 Dollar, och det dubbla på Zanzibar.

Mat och Internet

Internetcaféer finns utspridda över hela Tanzania, speciellt Arusha. Uppkopplingen kan vara långsam, men är ofta skapligt bra.

Maten på de arrangerade utflykterna är vanligtvis utmärkt, liksom maten vid kusten. På matmarknaden i Zanzibar hittar du antagligen det bästa av havets läckerheter. Utanför turiststråken blir det generellt sämre matutbud.

Hoppas du får en trevlig backpacking i Tanzania.